Ο χώρος και το κτήριο
![]() |
Από την ανέγερση του κτιρίου της Πινακοθήκης στον Κερατόκαμπο. |
![]() |
Σχέδιο για το μελλοντικό κτίριο της Πινακοθήκης στον Κερατόκαμπο. |
ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
…Η παρούσα πρόταση αφορά τη δημιουργία Μουσείου Εικαστικών Τεχνών με Αίθουσα Συνεδρίων και Διαλέξεων, στον οικισμό Κερατόκαμπο του Δήμου Βιάννου, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πλήθος επισκεπτών. Το έργο θα υλοποιηθεί σε μια περιοχή με σημαντική και ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, σε οικόπεδο που έχει περιέλθει μετά από δωρεά στην ιδιοκτησία και δικαιοδοσία του πολιτιστικού συλλόγου ΒΙΓΛΑ. Το οικόπεδο όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση χωροθετείται στη θέση Παλαίο Μετόχι και αρχικά ανήκε στους Γρηγόρη, Κυριακή και Δήμητρα Παπαμαστοράκη.
Η προτεινόμενη επένδυση αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση Μουσείου Εικαστικών Τεχνών με βαρύνουσα σημασία για την Ανατολική Κρήτη. Ειδικότερα, στο Μουσείο θα φιλοξενηθεί μόνιμη έκθεση με έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών, τα οποία έχουν προσφερθεί στο Σύλλογο για το σκοπό αυτό. Υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός αυτών των έργων είναι πλέον των 180 (βλ. συνημμένο λεύκωμα) και η αξία τους σύμφωνα με την εκτίμηση της ασφαλιστικής εταιρείας ξεπερνά κατά πολύ το 1,5 εκ. €, ενώ εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων ο αριθμός των έργων θα τριπλασιαστεί και ήδη έχει εκφραστεί το ουσιαστικό ενδιαφέρον από διαπρεπείς καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου, να δωρήσουν έργα τους, αλλά και από επώνυμους συλλέκτες που έχουν εκφράσει την ειλικρινή τους πρόθεση να δωρήσουν ολόκληρες συλλογές εικαστικών έργων, όπως ο Κώστας Ιωαννίδης. Επίσης στο Μουσείο θα λειτουργήσει χώρος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με συναφές περιεχόμενο, όπως διαλέξεις, συνέδρια και παραστάσεις εικαστικού χαρακτήρα και μικρές συναυλίες.
Πέρα από τη σπουδαία σημασία που έχει, ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας της συλλογής με έργα από το φωτορεαλισμό μέχρι και σύγχρονης τεχνοτροπίας, συνιστά ένα σπάνιο αντικείμενο διδαχής και εικαστικής ενασχόλησης. Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε το εκπεφρασμένο έντονο ενδιαφέρον των εικαστικών κύκλων της χώρας μας για τη δημιουργία αυτού του Μουσείου σε αυτή την περιοχή της ελληνικής περιφέρειας, όπως φαίνεται και από το έγγραφο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών σχετικά με τη σπουδαιότητα και την αναγνώριση της συλλογής και την θετική προοπτική του όλου εγχειρήματος.
Επίσης πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανάμεσα στους δωρητές καλλιτέχνες μέχρι τώρα, οι είκοσι επτά ανήκουν στο ακαδημαϊκό διδακτικό προσωπικό των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών. Οι ακαδημαϊκοί αυτοί δάσκαλοι έχουν επισημάνει ιδιαίτερα την προοπτική να λειτουργήσει το Μουσείο (Πινακοθήκη) ως τόπος και ως χώρος διδακτικής και δημιουργικής ενασχόλησης φοιτητών των ως άνω Σχολών (βλ. συνημμένες επιστολές).
Η αποδοχή του όλου εγχειρήματος από την τοπική κοινωνία και η μοναδική αναγνώριση ότι κάτι «διαφορετικό» συντελείται που έχει ξεχωριστή ομορφιά και είναι ωφέλιμο για όλους, αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της όλης προσπάθειας. Τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν στον Κερατόκαμπο τα εγκαίνια της έκθεσης των πρώτων έργων του Μουσείου (Πινακοθήκης). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 85 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα με επικεφαλής τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Το αποτέλεσμα ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους και την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στους δημιουργούς και το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό. Κυρίως όμως αναβαθμίστηκε στη συνείδηση των δύο πλευρών η σημασία και η αναγκαιότητα του όλου έργου, ενώ πλέον είναι κοινή πεποίθηση για όλους ότι η δημιουργία του Μουσείου δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια ανάγκη που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής δημιουργώντας ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών.