Φυσικό περιβάλλον

Υποστηρίζεται ότι από την ονομασία του βράχου της Βίγλας, Κέρατο, πήρε το όνομά της και η όμορφη κοιλάδα του Κερατοκάμπου, με το γλυκό κλίμα και τα εκλεκτά προϊόντα της. Το πιθανότερο όμως είναι, πως ο Κερατόκαμπος χρωστά το όνομά του στις πολλές χαρουπιές, ξυλοκερατιές που έχει, αν ληφθεί υπ’ όψιν πως το αρχαϊκό όνομα της χαρουπιάς είναι κερατωνία ή κερωνία. Ο Δήμος Βιάννου υπάγεται στις περιοχές της Ελλάδας με τις λιγότερες βροχοπτώσεις. Όμως έχει πάρα πολλά πηγαία, αλλά και υπόγεια νερά. Τα νερά που συγκεντρώνουν στα σπλάχνα τους τα Λασιθιώτικα βουνά, κατευθύνονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους εδώ και σχηματίζουν πολυάριθμες πηγές, που το νερό τους είναι παγωμένο ακόμη και τους μήνες του καλοκαιριού.

Η Βιάννος έχει πολλές φυσικές καλλονές. Σε τουριστικό οδηγό αναφέρεται ως “κατάφυτη και πολυνερούσα και μοναδικό τοπίο δροσερής ομορφιάς”. Οι χαρακτηρισμοί όμως αυτοί δεν αποδίδονται μόνο στην Άνω Βιάννο, αλλά και σε όλα τα χωριά της περιοχής.

Το κλίμα της Βιάννου είναι περισσότερο ορεινό, όμως με τη γειτνίαση του Λιβυκού Πελάγους γίνεται γλυκό και ήπιο.

Το βασικότερο προϊόν της περιοχής είναι το εκλεκτής ποιότητας λάδι: «Από την Έμπαρο κρασί κι από τη Βιάννο λάδι...», λέει μια μαντινάδα. Ελιά ευδοκιμεί πολύ και με το περίσσευμα οι κάτοικοι κάλυπταν, όπως και μέχρι σήμερα καλύπτουν τις άλλες ανάγκες τους.

Κάποτε ολόκληρα μεγάλα σημερινά βουνά ήταν σκεπασμένα από τη θάλασσα. Αυτό συνέβη, φαίνεται, και με τη Δίκτη, γιατί μόνο έτσι εξηγείται ότι πάνω από τη Βιάννο υπάρχει σε ασβεστόλιθο απολίθωμα σκελετού ψαριού. Είναι σπάνιο γεωλογικό εύρημα για όλη την Κρήτη.